1.8.2010

Elokuun sutinoita

Hyvä ulkosuomalaisjärjestö,

Kuten olette varmaankin kuulleet ja täällä käyneet kokeneet, on Suomen kesä ollut poikkeuksellisen helteinen ja kaunis. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä 29. heinäkuuta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila nousi tuolloin 37,2 asteeseen. Aiempi ennätys tehtiin heinäkuussa 1914 Turussa, missä mitattiin tuolloin 35,9 astetta.
Syksy kuitenkin lähestyy kovaa vauhtia. Järjestö- ja nuorisoapurahojen syksyn hakuaika päättyy 30. syyskuuta. Nuorisoapurahat ovat olleet haettavissa vasta muutaman vuoden. Lisätietoja apurahoista saatte seuran toimistosta. Seuraavan kerran apurahoja voi anoa helmikuun loppuun mennessä, ja silloin haettavana ovat myös tiedotusapurahat. Suomi-koulujen toiminta-avustusten hakuaika päättyy lokakuun lopussa.

Parhain terveisin
Suomi-Seura ry

USP:n istunnon päätöslauselmat tulossa pian Internetiin

Ulkosuomalaisparlamentin toukokuisessa istunnossa hyväksytyt päätöslauselmat ovat lähiaikoina luettavissa USP:n Internet-sivuilla (www.usp.fi). Sivuilla on myös aiempien istuntojen päätöslauselmat.
Päätöslauselmat ovat parhaillaan käännettävinä ruotsiksi ja englanniksi, minkä jälkeen ne painatetaan. Sen jälkeen päätöslauselmat lähetetään postitse kaikille USP:n toimintaan osallistuville yhteisöille, ja niitä voi pyytää sihteeristöstä eli Suomi-Seura ry:n toimistosta. Myös käännetyt päätöslauselmat tulevat USP:n Internet-sivuille.
Päätöslauselmia ei postiteta tällä kertaa Suomen Sillan mukana.
Alkusyksyllä päätöslauselmat luovutetaan pääministeri Mari Kiviniemelle, joka lähettää ne lausuntokierrokselle ministeriöihin jo perinteiseen tapaan. Lausuntoja pyydetään tarvittaessa myös muilta viranomaisilta.
Istunnossa valittu uusi puhemiehistö kokoontuu syyskokoukseensa 1.-2. marraskuuta Helsingissä.

Lähes kaikki kansalaisuusilmoitukset ratkaistu

Maahanmuuttovirasto oli kesäkuussa tehnyt päätökset kaikkiin sellaisiin entisten Suomen kansalaisten ja heidän jälkeläistensä kansalaisuusilmoituksiin, joihin on toimitettu pyydetyt lisäselvitykset ajoissa. Päätösten postittaminen on kuitenkin ruuhkautunut.
Ratkaisematta oli kesäkuun puolivälissä vielä 280 kansalaisuusilmoitusta. Niistä 30 saapui Maahanmuuttovirastoon vasta toukokuun lopussa edustustopostin mukana. Loput 250 odottivat lisäselvityksiä ja päätökset tehdään heti selvitysten tultua.
Kansalaisuusilmoitukseen tehdään kielteinen päätös, jos hakija ei ole toimittanut pyydettyä lisäselvitystä tai esittänyt pätevää syytä selvityksen viipymiseen sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto on sitä kahdesti pyytänyt.
Noin 21 500 entistä Suomen kansalaista tai heidän jälkeläistään haki menetettyä kansalaisuutta takaisin viiden vuoden määräaikana, jonka nykyinen kansalaisuuslaki heille tarjosi. Ilmoituksista lähes puolet, 9 100, pantiin vireille viiden viimeisen kuukauden aikana alkuvuonna 2008.
Viime hetken ilmoitustulva ruuhkautti Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön, ja ilmoitusten kirjaaminen rekisteriin venyi pitkälle syksyyn 2008. Tämän vuoksi myös käsittelyajat venyivät.
Kansalaisuuslain siirtymäsäännös oli voimassa 1.6.2003 – 31.5.2008. Sen mukaan henkilö, joka oli menettänyt Suomen kansalaisuuden esimerkiksi saadessaan jonkin toisen maan kansalaisuuden, pystyi hakemaan sitä takaisin ilmoitusmenettelyllä ilman, että hänen täytyi muuttaa Suomeen.
Mahdollisuus tarjottiin myös entisten ja nykyisten Suomen kansalaisten jälkeläisille, vaikka heillä ei kansalaisuutta olisi koskaan ollut.
Lisätietoja Maahanmuuttoviraston nettisivulta www.migri.fi

Suomi-koulujen opettajien koulutuspäiviä syksyllä

Syksyllä 2010 järjestetään Suomi-koulujen opettajille koulutusta kolmessa maassa: Isossa-Britanniassa, Kreikassa ja Sveitsissä.
Ison-Britannian koulutuspäivät järjestetään tuttuun tapaan Lontoossa 4.–5.9.2010.
Sveitsin koulutuspäivät ovat perinteisesti kiertäneet eri paikkakunnilla, ja tänä vuonna vuorossa on Basel 6.–7.11.2010.
Kreikan koulutuspäivät pidetään Rethimnonissa 13.–14.11.2010, ja niihin osallistuu Suomi-koulujen opettajia Kreikasta ja Kyprokselta.

Paluumuuttajan infopäivä Suomi-Seurassa

Paluumuuttajan infopäivänä 27. elokuuta 2010 Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna ulkomailta Suomeen palaaville ja paluumuuttoa suunnitteleville klo 10 - 15.
Päivän ohjelmassa on tietoiskuja paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin oppaisiin ja materiaaleihin esim. Takaisin Suomeen -oppaaseen ja Senioripaluumuuttajan oppaaseen.
Tilaisuus on maksuton.
Tietoiskujen aikataulu:
klo 10.15 Suomeen rekisteröityminen, muuttotavarat, sosiaaliturva ja verotus Suomessa
klo 12.00 Pankkiasioiden hoito
klo 12.30 Työnhaku
Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Suomi-Seuran neuvontapalvelu: info@suomi-seura.fi, puh: +358-(0)9 - 684 1210

Avoimet ovet Suomi-Seurassa

Suomi-Seurassa on avointen ovien päivä perjantaina 17.9.2010. Voit tulla tutustumaan Suomi-Seuraan, kysymään ulkomaille muutosta, ulkomailla asumisesta, työskentelystä tai opiskelusta tai paluumuutosta Suomeen ja muusta seuran toiminnasta. Tervetuloa keskustelemaan henkilöstömme kanssa!

Eläkepäiviksi ulkomaille -infopäivä Suomi-Seuran jäsenille 

Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna 1. lokakuuta 2010 eläkepäiviksi ulkomaille lähteville tai lähtöä suunnitteleville seuran jäsenille kello 10 - 15 seuran toimitiloissa Helsingin Kruununhaassa (Mariankatu 8, 3 krs). Päivän ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä aiheista kuten sosiaaliturva, verotus ja pankkiasiat.
Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa käytännön muuttojärjestelyistä ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin oppaisiin ja materiaaleihin esim. Eläkepäiviksi ulkomaille ja Eläkepäiviksi Espanjaan -oppaisiin.
Tilaisuus on maksuton.

Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta

Kansaneläkelaitos (Kela) järjestää tietoiskun ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta tiistaina 31. elokuuta 2010 kello 10 – 16. Tilaisuus järjestetään Kelan päätoimitalossa Helsingissä, osoitteessa Nordenskiöldinkatu 12. Kelan lisäksi tilaisuuden järjestäjinä ovat Eläketurvakeskus ja Verohallinto.
Tilaisuus on tarkoitettu ulkomailla asuville ja ulkomaille muuttoa suunnitteleville. Ohjelmassa on alustuksia, kysymyksiä ja keskustelua sosiaaliturvaan, eläkkeisiin ja verotukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista.
Ohjelma:
Kello 10:00 – 11:30 Tietoisku ulkomaille muuttoa suunnitteleville nuorille ja opiskelijoille
Lounas (lähialueen ravintoloissa omalla kustannuksella)
Kello 12:30 – 14:00 Tietoisku ulkomailla työskenteleville tai sitä suunnitteleville
Kello 14:15 – 16:00 Tietoisku ulkomailla asuville, ulkomaille muuttoa harkitseville tai ulkomailta eläkettä saaville eläkeläisille
Alustusten jälkeen ja tilaisuuden päätteeksi on mahdollisuus keskustella paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa.
Viime vuoden esitykset ovat Kelan Internet-sivuilla www.kela.fi > Tietoa Kelasta > viestintä > tapahtumat.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset 20.8. mennessä: Kelan hallinto-osasto, Kansainväliset asiat -ryhmä: international.affairs@kela.fi tai +358-20-6341452.
Kelan Kansainväliset asiat -ryhmä: +358-20-6345058

Järjestö- ja nuorisoapurahoja sekä Suomi-koulujen avustuksia voi hakea jälleen

Ulkosuomalaisten järjestöjen kulttuuri- ja harrastustoimintaan voi jälleen hakea apurahoja. Hakuaika päättyy 30. syyskuuta. Tätä seuraavan kerran järjestöt voivat hakea avustusta helmikuun 2011 loppuun mennessä.
Haettavana on myös nuorisoapurahoja, joilla tuetaan ulkosuomalaisia nuorisojärjestöjä ja -hankkeita. Apurahaa voi anoa hankkeisiin, hankintoihin ja eräin edellytyksin myös toimintaan. Hakuaika päättyy myös syyskuun lopussa.
Apurahojen hakuehdot ja -lomakkeet ovat Internet-sivuillamme www.suomi-seura.fi > apurahat. Tarvittaessa postitamme tai faksaamme lomakkeet hakuehtoineen.
Ulkosuomalaismedialle myönnettäviä apurahoja jaetaan vain kerran vuodessa, ja niiden hakuaika päättyy vuosittain helmikuun lopussa.
Suomi-koulujen toiminta-avustusten hakuaika päättyy lokakuun lopussa.

Suomi-koulujen opettajat kokoontuivat koulutuspäiville

 
Suomi-koulujen opettajat kokoontuivat koulutuspäivilleen Helsingissä 4. - 6. elokuuta. Opetushallituksen yhdessä Suomi-Seura ry:n kanssa järjestämään koulutukseen osallistui noin 80 opettajaa yli 40 koulusta 18 maasta. Päivien teema oli Suomen kuva ja sana.
Sanan ja lukemisen päivänä 4.8. pidettiin asiantuntijaluentoja aiheista Lukemaan oppimisen tukeminen, Pelit ja leikit kielen oppimisen apuna, Kielitaidon kartoittamisesta ja sen kehittymisen seurannasta ja Mitä fraasit kertovat suomalaisuudesta? Opetushallituksen johtaja Jorma Kauppinen puhui koulutuksen tulevaisuuden näkymistä. Lisäksi opettajat tutustuivat Tammi-kustantamon oppikirjauutuuksiin.
Kuvan päivänä 5.8. opettajat kokoontuivat Ateneumin taidemuseossa, missä luennoitiin aiheista Taide kuvien kautta: Kalevalan Ainot ja Kullervot, Kuvataiteen käyttö opetuksessa ja Kuvan kielentäminen. Lisäksi opettajat tutustuivat Ateneumin kokoelmiin museon oppaiden kanssa.
Iltapäivällä kuultiin Suomi-koulujen opettajien tuki ry:n ajankohtaiset kuulumiset ja pidettiin yhdistyksen vuosikokous.
Suomi-koulun omana päivänä 6.8. puhuttiin Juhani Ahon juhlavuodesta, Suomi-koulujen pyörittämisestä, median käytöstä toiminnassa, koulussa jaksamisesta sekä Suomesta tulevien ja Suomeen palaavien oppivelvollisuudesta ja opintojen jatkamisesta. Päivien päätteeksi Suomi-Seura ry ja Kotiperuskoulu kertoivat ajankohtaisia kuulumisia.
Suomi-kouluja toimii maailmalla noin 150 yli 30 maassa, ja niissä opiskelee noin 3 500 lasta ja nuorta. www.suomi-koulut.fi

 Suomi-Seuran suomen kielen kurssi pidettiin Helsingissä

Suomi-Seura ry:n intensiivinen suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin kurssi järjestettiin 19. – 31. heinäkuuta Helsingissä.  Kurssiin osallistui 12 miestä ja seitsemän naista. Heistä kahdeksalla ei ollut suomalaisia juuria, kaksi osallistujaa asuu jo Suomessa ja viisi osallistujaa oli ulkomailla asuvan suomalaisen puolisoja.
Intensiivisen suomen kielen opiskelun lisäksi ohjelma käsitti Suomen historiaan ja yhteiskuntaan liittyviä luentoja ja tutustumisen Tuusulan rantatien taiteilijakoteihin (mm. Jean Sibeliuksen Ainola). Osallistujat saivat tietoa Suomeen muuttamisesta ja työnhausta sekä työskentelystä Suomessa.
Nyt jo  37. kerran järjestetty kurssi sai osallistujilta jälleen hyvät arviot.

 Syksyn yhteishakujen aikataulut

Syksyn 2010 yhteishaussa haetaan keväällä 2011 alkavaan koulutukseen
Ammattikorkeakoulut:
Vieraskielisen (englanninkielisen) koulutuksen syksyn yhteishaku on 30.8. - ­10.9.2010.
Haku sähköisesti osoitteessa www.admissions.fi
Nuorten suomen- ja ruotsinkielisen koulutuksen syksyn yhteishaku on 13.9.­ - 15.10.2010.
Haku sähköisesti osoitteessa www.amkhaku.fi
Ammatillinen koulutus
Ammatillisen peruskoulutuksen ja kotitalousopetuksen yhteishaku on 29.9.­ - 8.10.2010
Haku sähköisesti osoitteessa www.haenyt.fi
Yliopistot
Yliopistojen syksyn yhteishaku on 13.9. - 15.10.2010.
Tiedot syksyn hakujen koulutuksista ovat nähtävissä hakusivuilla osoitteessa www.yliopistohaku.fi (koulutushaku) syyskuun alusta lähtien.

 Maahanmuuttajille valmentavaa koulutusta ammattikorkeakouluopintoihin

 Syksyllä alkavat Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä Hämeen Ammattikorkeakoulussa valmentavat koulutukset maahanmuuttajille, jotka ovat kiinnostuneita ammattikorkeakouluopinnoista. Koulutus on suomenkielistä, joten sen aikana on mahdollista kartuttaa myös suomen kielen taitoja.
Valmentavan koulutuksen on tarkoitus antaa valmiuksia opiskella osallistujaa kiinnostavaa alaa ammattikorkeakoulussa sekä tutustuttaa alan työelämään.
Valmennukset järjestetään Metropolian kulttuurialalla sekä tieto- ja viestintäteknologian alalla ja Hämeenlinnassa kaikilla aloilla. Niiden laajuus on 25 - 30 opintopistettä. Koulutus on maksutonta.
Hakuaika päättyy 27.8.2010 kello 16.15.
Lisätietoja: http://voimaa.metropolia.fi/haku.html

Information on studying in Finland

These two Internet sites contain good information on studying in Finland.
The www.studyinfinland.fi website contains a database of English-language degree and non-degree programmes, information about Finland as a study destination, Finland’s higher education institutions, and practicalities concerning scholarships, admissions systems and living in Finland.
The www.universityadmissions.fi portal is designed to make it simple for you to apply to a Finnish university as a degree student. It provides you with information about how to apply to a Finnish university and helps you to choose the study programme. You can begin your application process online.

 Australian eläkkeitä haettu selvästi odotettua vähemmän

 Eläkkeen maksun maiden välillä mahdollistava sosiaaliturvasopimus Australian kanssa tuli voimaan vuosi sitten.
Suomen ja Australian sosiaaliturvasopimuksen ansiosta voidaan maksaa Australian asumisperusteinen vanhuuseläke Suomessa asuvalle henkilölle ja Suomen kansaneläke vanhuuseläkkeenä Australiassa asuvalle.
Vuoden aikana Kela on saanut noin 1 700 eläkehakemusta Australiasta. Kela oli varautunut käsittelemään noin 4 000 hakemusta. Suomesta Australiaan on lähtenyt noin sata hakemusta, mikä on myös odotettua vähemmän.
Eläketurvakeskus hoitaa Suomesta yhteydet Australian eläkelaitokseen Centrelinkiin, kun henkilö hakee Australian eläkettä.
Suuri osa Kelasta haetuista eläkkeistä on voitu myöntää, koska Australian Age Pension ei vaikuta kansaneläkkeen määrään silloin, kun henkilö asuu Australiassa. Eläketurvakeskuksen ETK:n mukaan myös suuri osa Australiasta Age Pension -eläkettä hakeneista on saanut myönteisen päätöksen. Australian myöntämä Age Pension vaikuttaa kansaneläkkeen määrään silloin, kun henkilö asuu Suomessa. Joissakin tilanteissa Kelan eläke on lakannut Australian myönnettyä eläkkeen Suomessa asuvalle.
Australiassa asuvien ongelmana on ollut, että harva hakemus pystytään ratkaisemaan kerralla. Esimerkiksi Kela joutuu säännöllisesti pyytämään lisäselvityksiä Australiasta, mikä pidentää käsittelyaikoja.
Suomi on pyrkinyt solmimaan kaikkien suurten siirtolaismaiden kanssa sosiaaliturvasopimukset, joista viimeinen tehtiin viime vuonna Australian kanssa. Sosiaaliturvasopimuksilla turvataan maiden välillä liikkuville henkilöille oikeuksia sopimusmaan sosiaaliturvaan.
Suomella on sosiaaliturvasopimukset Pohjoismaiden, Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen ja Israelin kanssa sekä sosiaaliturvasopimusjärjestely Kanadan Quebecin kanssa. Lisäksi Australian kanssa on sairaanhoitosopimus.
Suomesta on vuoden 1940 jälkeen lähtenyt noin 20 000 henkilöä Australiaan. Heistä noin 8 000 on palannut Suomeen ja eläkeikäisiä on noin 1 000.
Australiassa arvioidaan olevan noin 4 000 henkilöä, jotka voivat hakea eläkettä Suomesta.
Lisätietoja eläkkeiden hakemisesta: www.kela.fi ja www.etk.fi

 Yliopistoihin pääsi aiempaa harvempi

 
Yliopistoon pääsi Suomessa tänä vuonna aiempaa harvempi hakija.  Yliopistojen yhteishaussa oli mukana 66 300 hakijaa, joista opiskelupaikan sai noin joka neljäs eli 26 prosenttia hakijoista.
Suurin osa yliopistoista kasvatti hakijamääriään. Eniten hakijoita oli Helsingin ja Tampereen yliopistoihin.
Opetushallituksen arvion mukaan huono taloustilanne lisäsi hakijamäärää, mikä heijastui valintakynnyksen nousuna. Sisäänpääsy vaikeutui eniten maa- ja metsätieteellisillä aloilla sekä liikuntatieteellisellä alalla.
Helpointa sisäänpääsy oli hakijamääriin suhteutettuna luonnontieteelliselle alalle (45 % hakijoista hyväksyttiin) ja teknistieteelliselle alalle (40 %). Aiempien vuosien tapaan vaikeinta sisäänpääsy oli teatteri- ja tanssialalla sekä kuvataidealalla, joihin valittiin vain kolme prosenttia pyrkineistä.
Ensimmäistä kertaa yhteishaussa olleeseen Maanpuolustuskorkeakouluun hyväksyttiin 27 prosenttia hakijoista.
Hakijoista oli naisia 60 prosenttia ja opiskelijoiksi hyväksytyistä hieman yli puolet. Eniten naisia hyväksyttiin eläinlääketieteelliselle sekä terveystieteelliselle alalle, joilla naisten osuus valituista oli yli 90 prosenttia.
Miesvaltaisia aloja olivat sotilasala (98 % hyväksytyistä) ja teknillistieteellinen ala (noin 75 %).
Uusista ylioppilaista opiskelupaikan sai noin 36 prosentille hakijoista.

 Aikuiskoulutuksen tuki vastaa ansiosidonnaisen tasoa

 Aikuiskoulutustuki nousi elokuun alusta alkaen vajaan kolmanneksen, joten se nyt vastaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrää. Tukea maksetaan enintään 18 kuukauden ajan.
Verollista tukea voidaan myöntää työstään opintovapaan ajaksi tai koulutuksen vuoksi palkattomalle vapaalle jäävälle. Sitä voi saada palkansaaja tai yrittäjä, joka on ollut työelämässä vähintään kahdeksan vuotta.


Vuokratyön kysyntä on kasvussa

Henkilöstövuokraus on tänä vuonna piristynyt selvästi, kertoo Helsingin Sanomat. Työntekijöistä on kysyntää jälleen niin teollisuudessa kuin palvelualoillakin.
Vuokratyömarkkinoiden piristymisen uskotaan osoittavan myös taloustilanteen paranemista.
Vuokratyön saantiin kulunut aika on tänä vuonna lyhentynyt parilla päivällä viime vuodesta.

Takuueläkettä saa vain hakemuksella

Maaliskuussa 2011 voimaan tulevaa takuueläkettä ei makseta automaattisesti, vaan sitä pitää hakea Kelalta. Kela aikoo palkata määräaikaista henkilökuntaa alkuvuoden pahimman ruuhkan ajaksi. Takuueläkkeeseen oikeutettuja on noin 120 000.
Kelan mukaan suomalaisen sosiaaliturvan perinteen mukaan etuuksia pitää aina hakea. Tietokoneajoilla ei myöskään saada esiin kaikkia tuloja, jotka vaikuttavat takuueläkkeeseen. Moni suomalainen saa lisäeläkettä esimerkiksi Ruotsista.
Kaikkein vähätuloisimmille eläkeläisille tarkoitettu takuueläke on 685 euroa kuukaudessa. Sen voi saada, jos eläke muuten jäisi pienemmäksi. Näin käy esimerkiksi silloin, jos työhistoriaa ei ole lainkaan tai se on ollut repaleinen.

Terveydenhuollossa on töissä yhä enemmän ulkomaalaisia

Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut 2000-luvulla. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaa syntyperältään ulkomaalaisten määrä kaksinkertaistui vuodesta 2000 vuoteen 2007.
Ulkomaalaistaustaisilla tarkoitetaan sekä syntyperältään ulkomaalaisia että ulkomaan kansalaisia.
Ulkomaan kansalaisia työskentelee suhteellisesti eniten lääkäreinä, apulaisina ja siivoojina. Sairaanhoitajina ja lähihoitajina heitä on huomattavasti vähemmän.
Ulkomaalaisia sairaanhoitajia on Suomessa huomattavasti vähemmän kuin suomalaisia hoitajia on ulkomailla. Sen sijaan suomalaisia lääkäreitä on ulkomailla suurin piirtein saman verran kuin ulkomaalaisia lääkäreitä on Suomessa.
Ulkomaille lähtevät suomalaiset terveydenhuollon ammattilaiset suuntaavat useimmiten Ruotsiin tai Norjaan.
Terveydenhuoltoalalla on jatkuvasti henkilökuntapulaa, ja se pahenee lähivuosina suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä.

 Suomi Sydämessä -tapahtuma kokoaa ulkosuomalaiset Turkuun 2011

 Siirtolaisuusinstituutti järjestää Turussa ainutlaatuisen Suomi sydämessä -ulkosuomalaisjuhlan 1.- 4.7.2011 kunnioittaakseen suomalaisia, jotka ovat siirtyneet asumaan muualle maailmaan kautta aikojen.
Suomi sydämessä -tapahtuma tuo yhteen kaikenikäisiä suomalaisia siirtolaisia ja siirtolaisten jälkeläisiä maailman eri kolkista sekä vahvistaa heidän siteitään Suomeen.
Ohjelmaan mahtuu tapahtumia jokaiseen makuun luennoista ja seminaareista pesäpalloon, golfiin, teatteriin ja tangoon. Ohjelmassa on myös tietoiskuja Suomeen muuttaville ja paluumuuttajille. Siirtolaisuusinstituutin siirtolaisrekisteristä voi etsiä tietoja siirtolaisiksi aikoinaan lähteneistä sukulaisista. Osallistujille järjestetään mahdollisuus opastetuille retkille lähiseudulle ja kauemmaksikin.
Turku ja Viron Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja vuonna 2011. Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 on merkittävä kansallinen hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa taide- ja kulttuuritarjontaa sekä lisätä suomalaisen kulttuurin kansainvälistä näkyvyyttä ja tunnettavuutta.
Turku on läpi vuosisatojen saanut ja välittänyt vaikutteita maailmalta Suomeen. Turkulaiset ovat myös kautta aikojen vieneet omaa taiteen ja tieteen osaamistaan maailmalle. Kulttuuritarjonta Turussa on monipuolista. Turun Ruisrock on toiseksi vanhin rockfestivaali Euroopassa ja uudempaa musiikkiperinnettä edustaa kaupunkitapahtuma Down By the Laituri. Kesään kuuluvat myös Keskiaikaiset markkinat, musiikkijuhlat ja kesäteatteriesitykset.
Lisätietoja ja ohjelma: www.migrationinstitute.fi/usj/index_fi.html

 Ilmoittakaa tapahtumistanne Suomi-Seuran internetsivulla

Suomi-Seuran internet-sivujen keskustelupalstalla on ”tapahtumia ulkomailla” -sivut osoitteessa
www.suomi-seura.fi > klikkaa ”keskustelut”. Siellä yhdistykset, yhteisöt ja järjestöt voivat ilmoittaa tietoja tapahtumistaan ja kyseisellä alueella järjestettävistä ulkosuomalaistilaisuuksista. Aktiivisuudesta on hyötyä kaikille alueen ulkosuomalaisille ja suomalaismatkailijoille sekä muille suomalaisasioista kiinnostuneille. Käykääpä ilmoittelemassa!

Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ovat Facebookissa

Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat nyt myös Facebookissa. Tervetuloa faneiksemme ja saamaan tiedotteitamme myös sitä kautta!

 Suomen Sillan Uutisviikko tuo Suomen uutiset sähköpostiisi

Suomen Sillan Uutisviikko on jokaviikkoinen kooste Suomen uutisista – politiikasta, taloudesta, lakimuutoksista, kulttuurista, urheilusta ja ulkosuomalaisia koskettavista asioista. Voit tilata sen ilmaiseksi suoraan sähköpostiosoitteeseesi tai lukea Suomi-Seuran kotisivulta www.suomi-seura.fi kohdasta ”Julkaisut”. Tilaukset: isbom@suomi-seura.fi
Uutisviikkoa luetaan jopa Etelämantereella!

 Hyvässä seurassa jo 83 vuotta: Suomi-Seura ry vuodesta 1927

 Muistathan, että Suomi-Seuran jäsenenä tuet arvokasta työtämme ulkosuomalaisten asioiden ajajana Suomessa. Jäsenmaksullasi saat lisäksi neuvontayksikkömme palvelut, alennuksia erilaisten tuotteiden ja palvelujen hinnoista, yhteistyöjuristiemme ilmaisen puolen tunnin konsultoinnin ja alennuksen mahdollisista toimeksiannoista, yhteyden muihin ulkosuomalaisjärjestöihin sekä Suomen Silta -lehden kuudesti vuodessa.

 Suomi-Seura ry
on ulkosuomalaisten etu-, neuvonta- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa ulkomaille muuttaville, siellä asuville ja Suomeen palaaville neuvontaa mm. sosiaaliturva-, verotus- ja eläkeasioissa sekä paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä, koordinoi yli 20 maassa toimivaa tukihenkilöverkostoa ja toimii vuonna 1997 perustetun ulkosuomalaisparlamentin sihteeristönä. Kesäisin seura järjestää 18 – 45-vuotiaille ulkosuomalaisille ja heidän puolisoilleen sekä muille Suomesta ja suomen kielestä kiinnostuneille suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin seminaarin. Seura julkaisee kuudesti vuodessa ilmestyvää Suomen Silta -lehteä.
Lisätietoja: ¨ www.suomi-seura.fi

Seuraava järjestötiedote ilmestyy syyskuun alussa.

Suomi-Seura ry
Mariankatu 8
00170 Helsinki
Puh: +358-(0)9-684 1210
Fax: +358-(0)9-684 12140
info@suomi-seura.fi
www.suomi-seura.fi

Ulkosuomalaisparlamentti:
Osoite, puhelin ja fax samat kuin yllä
info@usp.fi
www.usp.fi

Mikäli haluat liittää postituslistalle uuden yhdistyksen tai erota listalta, lähetä viesti osoitteeseen: tiedote@suomi-seura.fi.

Ei kommentteja: