4.1.2011

Huhtikuun sutinat

Hyvä ulkosuomalaisjärjestö,

Kevät on tulossa Suomeenkin, joskin tuskastuttavan hitaasti. Kateellisina olemme kuunnelleet ulkosuomalaisten viestejä, miten kirsikkapuut ja narsissit kukkivat jo Keski-Euroopassa.
Tällä viikolla Suomi-Seuran työvaliokunta päätti kevään apurahoista ulkosuomalaisjärjestöille ja -medialle, nuorisotoimintaan sekä Suomi-kouluille. Kirjeet lähtevät apurahojen anojille piakkoin, ja apurahat maksetaan entiseen tapaan kesäkuun loppuun mennessä. Muistutamme jälleen, että tiedotusvälineapurahoja jaetaan vain kerran vuodessa. Järjestö- ja nuorisoapurahoja sen sijaan voi anoa seuraavan kerran syksyllä, syyskuun loppuun mennessä. Suomi-koulujen avustuksia anotaan lokakuun loppuun mennessä.
Suomi-Seuran intensiiviselle suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin kurssille mahtuu vielä mukaan. Kannattaa kuitenkin lähettää hakemus mahdollisimman pian. Kurssista kerrotaan tässäkin tiedotteessa.



Parhain terveisin
Suomi-Seura ry


Ville Itälä jatkaa Suomi-Seuran puheenjohtajana

Euroopan parlamentin jäsen, varatuomari Ville Itälä on valittu jatkamaan ulkosuomalaisten etujärjestön Suomi-Seura ry:n puheenjohtajana. Valinta tehtiin Suomi-Seuran vuosikokouksessa 30.3.2011 Helsingissä.  Itälä toimii myös Suomi-Seuran aloitteesta vuonna 1997 perustetun ulkosuomalais-parlamentin puhemiehenä parlamentin sääntöjen mukaisesti.
Seuran varapuheenjohtajina jatkavat vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ja suurlähettiläs Ilkka Ristimäki.
Ville Itälä valittiin Suomi-Seuran puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuoden 2010 vuosikokouksessa. Hänen edeltäjänsä oli Pertti Paasio (1998 – 2010).

Ennakkoäänestyspaikkoja 91 valtiossa

Suomen Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskunta on yksikamarinen ja siihen kuuluu 200 kansanedustajaa.
Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla vaaleilla. Vaalipäivä on vaalivuoden huhtikuun kolmas sunnuntai. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.
Vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 17.4.2011 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:
- ennakkoäänestys Suomessa: ke - ti 6. - 12.4.
- ennakkoäänestys ulkomailla: ke - la 6. - 9.4. 
vaalipäivä 17.4.
- tulosten vahvistaminen: ke 20.4.
Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.
Ennakkoäänestyspaikkoja perustetaan 91 valtioon, yhteensä 241 edustustoon tai edustuston toimipaikkaan. Joissakin niistä ennakkoäänestys järjestetään kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä. Useimmissa paikoissa ennakkoäänestys on kuitenkin mahdollista vain lyhyemmän ajan. Kannattaa tarkistaa ajat joko edustustosta tai www.vaalit.fi-sivulta.
Niissä voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu riippumatta siitä, missä maassa tai missä kunnassa hän asuu. Edustustoissa voivat äänestää niin ulkosuomalaiset kuin myös ne, jotka asuvat vakituisesti Suomessa, mutta ovat ulkomailla esimerkiksi lomamatkoilla tai työkomennuksella.
Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ulkomailla, linkit puolueidennettisivuille ja tietoa lähiaikoina myös ehdokkaista ovat oikeusministeriön nettisivulla www.vaalit.fi.

Internetissä on useita ns. vaalikoneita, joilla voi etsiä itselleen sopivaa ehdokasta.
Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 15. - 16.3.1907. Vuoden 2011 eduskuntavaalit ovat järjestyksessään 36. eduskuntavaalit.
Laki vaalilain muuttamisesta (431/2010) tuli voimaan 1.6.2010. Lailla siirretään eduskuntavaalien vaalipäivä maaliskuun 3. sunnuntaista huhtikuun 3. sunnuntaihin.
Suomen kansalaisen osoitetietojen pitää olla ajan tasalla väestötietojärjestelmässä, jotta ilmoitus äänioikeudesta kevään 2011 eduskuntavaaleissa saapuu perille. Ulkomailla asuva on itse velvollinen ilmoittamaan osoitteensa maistraattiin Suomeen: www.maistraatti.fi

Apua puolueen ja ehdokkaan valintaan Internetissä

Internetissä on tarjolla erilaista apua huhtikuisessa eduskuntavaalissa puolueen ja ehdokkaan valintaan.
Muun muassa Yleisradion (www.yle.fi), MTV3:n (www.mtv3.fi) ja Helsingin Sanomien (www.hs.fi)
nettisivuilla on kullakin vaalikone, joka valitsee käyttäjälle parhaiten sopivat ehdokkaat erilaisten kysymysten pohjalta. Paikallisia vaalikoneita on mm. seuraavilla: Kaleva, Karjalainen, Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Lapin radio.
Vaalimaatti - aivan mainio ja selkeä kokoelma puolueiden vaaliohjelmia.
http://www.fsd.uta.fi/vaalimaatti/vaalit2011/
Vaalit.fi-sivusto, ulkosuomalaisten äänestämisestä:
http://www.vaalit.fi/53383.htm
Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat vaaleista myös Facebookissa. Sinne on koottu mm. vaalikoneita, joita on myös Vaalit.fi-sivustolla ( http://www.vaalit.fi/38488.htm).

 Veroilmoituksen muutokset voi tehdä Internetissä

 Kun vuoden 2010 esitäytetty veroilmoitus tulee kotiin, voi siihen tehtävät muutokset ja korjaukset tehdä myös tänä vuonna käyttämällä Verohallinnon Veroilmoitus verkossa -palvelua. Palvelu avataan 5. huhtikuuta kello 12. ( www.vero.fi/veroilmoitus).

 Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta voimaan

 
Huhtikuun alussa tulee voimaan uusi laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Sen tarkoituksena on antaa avopuolisoille suojaa avoliiton päättyessä.

Uuden lain soveltamisala
Laki soveltuu sellaisiin avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Laki ei sovellu sellaisiin avoliittoihin, jonka toinen tai kumpikin osapuoli on avioliitossa.
Säännökset soveltuvat niin samaa kuin eri sukupuolta oleviin avopareihin. Laki soveltuu myös sellaisiin avoliittoihin, jotka ovat alkaneet ennen lain voimaantuloa. Toisaalta lakia ei sovelleta sellaisiin avoliittoihin, jotka ovat päättyneet ennen kuin laki tulee voimaan.
Lain tarkoituksena ei ole rinnastaa avopuolisoita aviopuolisoihin. Avopuolisot voivat sopimuksin poiketa valtaosasta ehdotetun lain säännöksistä. Avopuoliso ei kuitenkaan voisi pätevästi luopua oikeudestaan vaatia omaisuuden erottelua tai oikeudestaan hakea pesänjakajan määräämistä sen toimittamiseksi.

Uuden lain vaikutukset

Uuden lain mukaan avopuoliso voi vaatia omaisuuden erottelua avoliiton päätyttyä. Lähtökohtana erottelussa on, että kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa. Irtaimet esineet katsotaan kuitenkin yhteisiksi, jollei voida selvittää, kummalle avopuolisolle tietty esine kuuluu.
Avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hän on auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan omaisuuttaan ja omaisuuden jakaminen ainoastaan omistuksen perusteella merkitsisi hyötymistä toisen kustannuksella. Hyvityksen saaminen edellyttää, että epäsuhta avopuolisoiden panostuksissa ei ole vähäinen.
Hyvitykseen oikeuttava panos voi olla esimerkiksi taloustyötä kotona toisen avopuolison kartuttaessa omaisuuttaan työelämässä. Myös merkittävä rakennus- ja korjaustyö tai pitkäaikainen hoivatyö kotona toisen avopuolison hyväksi voi oikeuttaa hyvitykseen.

 Pesänjakaja voi toimittaa omaisuuden erottelun

Avopuolisot voivat uuden lain mukaan sopia omaisuuden erottelusta ja hyvityksestä keskenään. Jos sopiminen ei onnistu, erottelua varten voi hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja toimittaa omaisuuden erottelun ja päättää mahdollisesta hyvityksestä. Todisteena erottelusta laaditaan erottelukirja. Jollei pesänjakajaa ole haettu, hyvitysvaatimus voidaan myös viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.
Oikeus hyvitykseen raukeaa, jos sitä ei ole vaadittu kuuden kuukauden kuluessa omaisuuden erottelusta. Siinä tapauksessa, että avopuolisot eivät erottele omaisuuttaan, oikeus hyvitykseen raukeaa kolmen vuoden kuluttua erilleen muuttamisesta tai avopuolison kuolemasta.

Suoja avopuolison kuoleman varalta
Avopuolison suojaa täydennetään siten, että tämä voi saada toisen avopuolison kuoltua harkinnanvaraista avustusta kuolinpesästä. Avustus voidaan antaa myös käyttöoikeutena omaisuuteen.

 Asiakirjojen rekisteröinti

Avoliittoasioiden rekisteriin talletetaan tietoja avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain 11 §:ssä tarkoitetuista asiakirjoista, joita ovat omaisuuden erottelukirja ja hyvitystä koskeva sopimus tai muu asiakirja. Rekisterin käyttötarkoituksena on kyseisten asiakirjojen rekisteröitäväksi jättämiseen liittyvien oikeusvaikutusten voimaan saattaminen sekä tietojen saattaminen julkisiksi. Asiakirjojen rekisteröiminen suojaa avopuolisoa tai avopuolison perillisiä velkojien takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa tai ulosotossa. Asiakirjat voidaan jättää rekisteröitäväksi missä tahansa maistraatissa.
Tietoja rekisteriin merkityistä asiakirjoista saa 1.4.2011 lähtien maistraateista.(www.maistraatti.fi).

Eläkepäiviksi ulkomaille -infotilaisuus toukokuussa

Suomi-Seura ry järjestää Eläkepäiviksi ulkomaille infotilaisuuden seuran jäsenille Helsingissä
perjantaina 6. toukokuuta 2011 kello 10 – 14 seuran tiloissa.
Infopäivänä Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna eläkepäiviksi ulkomaille lähteville tai lähtöä suunnitteleville jäsenilleen kello 10 – 14 seuran toimitiloissa Helsingin Kruununhaassa (Mariankatu 8, 3 krs). Tilaisuuden ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä aiheista kuten sosiaaliturva, verotus ja ulkomaille matkustaminen.
Tietoiskujen aikataulut:
klo 10.15 Sosiaaliturva ulkomailla asumisen tai väliaikaisen oleskelun aikana
klo 11.15 Verosopimusten vaikutus eläkkeiden verotukseen
klo 13.00 Ulkomaille matkustaminen/ Suomi-Seuran matkatoimisto
Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa käytännön muuttojärjestelyistä ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin oppaisiin ja materiaaleihin esim. Eläkepäiviksi ulkomaille ja Eläkepäiviksi Espanjaan -oppaisiin.
Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset:
Suomi-Seuran neuvontapalvelu
info@suomi-seura.fi
puh. 09-6841210

Yhdysvallat-maaopas on päivitetty

Suomi-Seura ry:n ja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton kokoama opas Yhdysvaltoihin muuttajalle on päivitetty. Oppaan hinta on 12 seuran jäsenille ja 20 muille. Tilaukset: +358-(0)9-6841210,
info@suomi-seura.fi.
Opas antaa käytännön neuvoja Yhdysvaltoihin muuttoon (viisumit, työluvat ym.) ja siellä kotoutumiseen (asunnon etsiminen, lasten koulunkäynti, työelämä, ym.).
Suomi-Seuran maaopassarjassa ovat ilmestyneet myös Alankomaat-, Iso-Britannia-, Norja-, Saksa-, Ruotsi-, Australia- ja Italia-oppaat.
Suomi-Seuran jäsenneuvonnasta voit tilata lisäksi esimerkiksi Muuttajan muistion ja muistilistan, johon on listattu kaikki tärkeät asiat, jotka tulisi hoitaa ennen ulkomaille muuttoa. Muistio on jäsenille maksuton, muilta peritään 6 euron toimitusmaksu.

Suomi-Seuran intensiivinen suomen kielen kesäkurssi ulkosuomalaisille

Aika: 18. - 29.7.2011 (saapumispäivä sunnuntai 17.7.)
Paikka: Laajasalon opisto, Helsinki. Paikalle on hyvät kulkuyhteydet Helsingin keskustasta.
Kurssin hinta on 850 euroa, joka sisältää opetuksen, oppikirjan, majoituksen 2 hengen huoneessa, täysihoidon ja kurssiin kuuluvat retket.     Ilman majoitusta kurssin hinta on 580 euroa.
Opetuskieli on suomi ja englanti. Kurssille osallistuvan ei tarvitse osata suomea, mutta englannin kielen taidon on oltava riittävä, jotta opiskelija pystyy seuraamaan luentoja ja osallistumaan opetukseen.
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti 18 - 45-vuotiaille ulkosuomalaisille ja/tai heidän puolisoilleen, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen.
Kurssilla opiskellaan suomen kieltä kolmessa tasoryhmässä (alkeis- ja keskiryhmä sekä edistyneet). Suomen kieltä kurssilla opetetaan yhteensä 50 tuntia. Kurssilla esitellään Suomeen muuttoon ja työnhakuun liittyviä asioita ja tutustutaan suomalaisuuteen. Luennot ja esittelyt pidetään englanniksi.
Ilmoittautumiset mahdollisimman pian - täytämme kurssin ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Suomi-Seuran kotisivuilta: www.suomi-seura.fi (seminaarit ja kurssit).
Lisätietoja: Suomi-Seura ry, Mariankatu 8, 00170 Helsinki, puh. +358-9-684 1210, info@suomi-seura.fi.
Hyvä ulkosuomalaisjärjestö,

Kevät on tulossa Suomeenkin, joskin tuskastuttavan hitaasti. Kateellisina olemme kuunnelleet ulkosuomalaisten viestejä, miten kirsikkapuut ja narsissit kukkivat jo Keski-Euroopassa.
Tällä viikolla Suomi-Seuran työvaliokunta päätti kevään apurahoista ulkosuomalaisjärjestöille ja -medialle, nuorisotoimintaan sekä Suomi-kouluille. Kirjeet lähtevät apurahojen anojille piakkoin, ja apurahat maksetaan entiseen tapaan kesäkuun loppuun mennessä. Muistutamme jälleen, että tiedotusvälineapurahoja jaetaan vain kerran vuodessa. Järjestö- ja nuorisoapurahoja sen sijaan voi anoa seuraavan kerran syksyllä, syyskuun loppuun mennessä. Suomi-koulujen avustuksia anotaan lokakuun loppuun mennessä.
Suomi-Seuran intensiiviselle suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin kurssille mahtuu vielä mukaan. Kannattaa kuitenkin lähettää hakemus mahdollisimman pian. Kurssista kerrotaan tässäkin tiedotteessa.

Parhain terveisin
Suomi-Seura ry


Ville Itälä jatkaa Suomi-Seuran puheenjohtajana

Euroopan parlamentin jäsen, varatuomari Ville Itälä on valittu jatkamaan ulkosuomalaisten etujärjestön Suomi-Seura ry:n puheenjohtajana. Valinta tehtiin Suomi-Seuran vuosikokouksessa 30.3.2011 Helsingissä.  Itälä toimii myös Suomi-Seuran aloitteesta vuonna 1997 perustetun ulkosuomalais-parlamentin puhemiehenä parlamentin sääntöjen mukaisesti.
Seuran varapuheenjohtajina jatkavat vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ja suurlähettiläs Ilkka Ristimäki.
Ville Itälä valittiin Suomi-Seuran puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuoden 2010 vuosikokouksessa. Hänen edeltäjänsä oli Pertti Paasio (1998 – 2010).

Ennakkoäänestyspaikkoja 91 valtiossa

Suomen Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskunta on yksikamarinen ja siihen kuuluu 200 kansanedustajaa.
Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla vaaleilla. Vaalipäivä on vaalivuoden huhtikuun kolmas sunnuntai. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.
Vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 17.4.2011 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:
- ennakkoäänestys Suomessa: ke - ti 6. - 12.4.
- ennakkoäänestys ulkomailla: ke - la 6. - 9.4. 
vaalipäivä 17.4.
- tulosten vahvistaminen: ke 20.4.
Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.
Ennakkoäänestyspaikkoja perustetaan 91 valtioon, yhteensä 241 edustustoon tai edustuston toimipaikkaan. Joissakin niistä ennakkoäänestys järjestetään kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä. Useimmissa paikoissa ennakkoäänestys on kuitenkin mahdollista vain lyhyemmän ajan. Kannattaa tarkistaa ajat joko edustustosta tai www.vaalit.fi-sivulta.
Niissä voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu riippumatta siitä, missä maassa tai missä kunnassa hän asuu. Edustustoissa voivat äänestää niin ulkosuomalaiset kuin myös ne, jotka asuvat vakituisesti Suomessa, mutta ovat ulkomailla esimerkiksi lomamatkoilla tai työkomennuksella.
Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ulkomailla, linkit puolueidennettisivuille ja tietoa lähiaikoina myös ehdokkaista ovat oikeusministeriön nettisivulla www.vaalit.fi.

Internetissä on useita ns. vaalikoneita, joilla voi etsiä itselleen sopivaa ehdokasta.
Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 15. - 16.3.1907. Vuoden 2011 eduskuntavaalit ovat järjestyksessään 36. eduskuntavaalit.
Laki vaalilain muuttamisesta (431/2010) tuli voimaan 1.6.2010. Lailla siirretään eduskuntavaalien vaalipäivä maaliskuun 3. sunnuntaista huhtikuun 3. sunnuntaihin.
Suomen kansalaisen osoitetietojen pitää olla ajan tasalla väestötietojärjestelmässä, jotta ilmoitus äänioikeudesta kevään 2011 eduskuntavaaleissa saapuu perille. Ulkomailla asuva on itse velvollinen ilmoittamaan osoitteensa maistraattiin Suomeen: www.maistraatti.fi

Apua puolueen ja ehdokkaan valintaan Internetissä

Internetissä on tarjolla erilaista apua huhtikuisessa eduskuntavaalissa puolueen ja ehdokkaan valintaan.
Muun muassa Yleisradion (www.yle.fi), MTV3:n (www.mtv3.fi) ja Helsingin Sanomien (www.hs.fi)
nettisivuilla on kullakin vaalikone, joka valitsee käyttäjälle parhaiten sopivat ehdokkaat erilaisten kysymysten pohjalta. Paikallisia vaalikoneita on mm. seuraavilla: Kaleva, Karjalainen, Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Lapin radio.
Vaalimaatti - aivan mainio ja selkeä kokoelma puolueiden vaaliohjelmia.
http://www.fsd.uta.fi/vaalimaatti/vaalit2011/
Vaalit.fi-sivusto, ulkosuomalaisten äänestämisestä:
http://www.vaalit.fi/53383.htm
Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat vaaleista myös Facebookissa. Sinne on koottu mm. vaalikoneita, joita on myös Vaalit.fi-sivustolla ( http://www.vaalit.fi/38488.htm).

 Veroilmoituksen muutokset voi tehdä Internetissä

 Kun vuoden 2010 esitäytetty veroilmoitus tulee kotiin, voi siihen tehtävät muutokset ja korjaukset tehdä myös tänä vuonna käyttämällä Verohallinnon Veroilmoitus verkossa -palvelua. Palvelu avataan 5. huhtikuuta kello 12. ( www.vero.fi/veroilmoitus).

 Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta voimaan

 
Huhtikuun alussa tulee voimaan uusi laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Sen tarkoituksena on antaa avopuolisoille suojaa avoliiton päättyessä.

Uuden lain soveltamisala
Laki soveltuu sellaisiin avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Laki ei sovellu sellaisiin avoliittoihin, jonka toinen tai kumpikin osapuoli on avioliitossa.
Säännökset soveltuvat niin samaa kuin eri sukupuolta oleviin avopareihin. Laki soveltuu myös sellaisiin avoliittoihin, jotka ovat alkaneet ennen lain voimaantuloa. Toisaalta lakia ei sovelleta sellaisiin avoliittoihin, jotka ovat päättyneet ennen kuin laki tulee voimaan.
Lain tarkoituksena ei ole rinnastaa avopuolisoita aviopuolisoihin. Avopuolisot voivat sopimuksin poiketa valtaosasta ehdotetun lain säännöksistä. Avopuoliso ei kuitenkaan voisi pätevästi luopua oikeudestaan vaatia omaisuuden erottelua tai oikeudestaan hakea pesänjakajan määräämistä sen toimittamiseksi.

Uuden lain vaikutukset

Uuden lain mukaan avopuoliso voi vaatia omaisuuden erottelua avoliiton päätyttyä. Lähtökohtana erottelussa on, että kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa. Irtaimet esineet katsotaan kuitenkin yhteisiksi, jollei voida selvittää, kummalle avopuolisolle tietty esine kuuluu.
Avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hän on auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan omaisuuttaan ja omaisuuden jakaminen ainoastaan omistuksen perusteella merkitsisi hyötymistä toisen kustannuksella. Hyvityksen saaminen edellyttää, että epäsuhta avopuolisoiden panostuksissa ei ole vähäinen.
Hyvitykseen oikeuttava panos voi olla esimerkiksi taloustyötä kotona toisen avopuolison kartuttaessa omaisuuttaan työelämässä. Myös merkittävä rakennus- ja korjaustyö tai pitkäaikainen hoivatyö kotona toisen avopuolison hyväksi voi oikeuttaa hyvitykseen.

 Pesänjakaja voi toimittaa omaisuuden erottelun

Avopuolisot voivat uuden lain mukaan sopia omaisuuden erottelusta ja hyvityksestä keskenään. Jos sopiminen ei onnistu, erottelua varten voi hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja toimittaa omaisuuden erottelun ja päättää mahdollisesta hyvityksestä. Todisteena erottelusta laaditaan erottelukirja. Jollei pesänjakajaa ole haettu, hyvitysvaatimus voidaan myös viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.
Oikeus hyvitykseen raukeaa, jos sitä ei ole vaadittu kuuden kuukauden kuluessa omaisuuden erottelusta. Siinä tapauksessa, että avopuolisot eivät erottele omaisuuttaan, oikeus hyvitykseen raukeaa kolmen vuoden kuluttua erilleen muuttamisesta tai avopuolison kuolemasta.

Suoja avopuolison kuoleman varalta
Avopuolison suojaa täydennetään siten, että tämä voi saada toisen avopuolison kuoltua harkinnanvaraista avustusta kuolinpesästä. Avustus voidaan antaa myös käyttöoikeutena omaisuuteen.

 Asiakirjojen rekisteröinti

Avoliittoasioiden rekisteriin talletetaan tietoja avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain 11 §:ssä tarkoitetuista asiakirjoista, joita ovat omaisuuden erottelukirja ja hyvitystä koskeva sopimus tai muu asiakirja. Rekisterin käyttötarkoituksena on kyseisten asiakirjojen rekisteröitäväksi jättämiseen liittyvien oikeusvaikutusten voimaan saattaminen sekä tietojen saattaminen julkisiksi. Asiakirjojen rekisteröiminen suojaa avopuolisoa tai avopuolison perillisiä velkojien takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa tai ulosotossa. Asiakirjat voidaan jättää rekisteröitäväksi missä tahansa maistraatissa.
Tietoja rekisteriin merkityistä asiakirjoista saa 1.4.2011 lähtien maistraateista.(www.maistraatti.fi).

Eläkepäiviksi ulkomaille -infotilaisuus toukokuussa

Suomi-Seura ry järjestää Eläkepäiviksi ulkomaille infotilaisuuden seuran jäsenille Helsingissä
perjantaina 6. toukokuuta 2011 kello 10 – 14 seuran tiloissa.
Infopäivänä Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna eläkepäiviksi ulkomaille lähteville tai lähtöä suunnitteleville jäsenilleen kello 10 – 14 seuran toimitiloissa Helsingin Kruununhaassa (Mariankatu 8, 3 krs). Tilaisuuden ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä aiheista kuten sosiaaliturva, verotus ja ulkomaille matkustaminen.
Tietoiskujen aikataulut:
klo 10.15 Sosiaaliturva ulkomailla asumisen tai väliaikaisen oleskelun aikana
klo 11.15 Verosopimusten vaikutus eläkkeiden verotukseen
klo 13.00 Ulkomaille matkustaminen/ Suomi-Seuran matkatoimisto
Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa käytännön muuttojärjestelyistä ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin oppaisiin ja materiaaleihin esim. Eläkepäiviksi ulkomaille ja Eläkepäiviksi Espanjaan -oppaisiin.
Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset:
Suomi-Seuran neuvontapalvelu
info@suomi-seura.fi
puh. 09-6841210

Yhdysvallat-maaopas on päivitetty

Suomi-Seura ry:n ja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton kokoama opas Yhdysvaltoihin muuttajalle on päivitetty. Oppaan hinta on 12 seuran jäsenille ja 20 muille. Tilaukset: +358-(0)9-6841210,
info@suomi-seura.fi.
Opas antaa käytännön neuvoja Yhdysvaltoihin muuttoon (viisumit, työluvat ym.) ja siellä kotoutumiseen (asunnon etsiminen, lasten koulunkäynti, työelämä, ym.).
Suomi-Seuran maaopassarjassa ovat ilmestyneet myös Alankomaat-, Iso-Britannia-, Norja-, Saksa-, Ruotsi-, Australia- ja Italia-oppaat.
Suomi-Seuran jäsenneuvonnasta voit tilata lisäksi esimerkiksi Muuttajan muistion ja muistilistan, johon on listattu kaikki tärkeät asiat, jotka tulisi hoitaa ennen ulkomaille muuttoa. Muistio on jäsenille maksuton, muilta peritään 6 euron toimitusmaksu.

Suomi-Seuran intensiivinen suomen kielen kesäkurssi ulkosuomalaisille

Aika: 18. - 29.7.2011 (saapumispäivä sunnuntai 17.7.)
Paikka: Laajasalon opisto, Helsinki. Paikalle on hyvät kulkuyhteydet Helsingin keskustasta.
Kurssin hinta on 850 euroa, joka sisältää opetuksen, oppikirjan, majoituksen 2 hengen huoneessa, täysihoidon ja kurssiin kuuluvat retket.     Ilman majoitusta kurssin hinta on 580 euroa.
Opetuskieli on suomi ja englanti. Kurssille osallistuvan ei tarvitse osata suomea, mutta englannin kielen taidon on oltava riittävä, jotta opiskelija pystyy seuraamaan luentoja ja osallistumaan opetukseen.
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti 18 - 45-vuotiaille ulkosuomalaisille ja/tai heidän puolisoilleen, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen.
Kurssilla opiskellaan suomen kieltä kolmessa tasoryhmässä (alkeis- ja keskiryhmä sekä edistyneet). Suomen kieltä kurssilla opetetaan yhteensä 50 tuntia. Kurssilla esitellään Suomeen muuttoon ja työnhakuun liittyviä asioita ja tutustutaan suomalaisuuteen. Luennot ja esittelyt pidetään englanniksi.
Ilmoittautumiset mahdollisimman pian - täytämme kurssin ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Suomi-Seuran kotisivuilta: www.suomi-seura.fi (seminaarit ja kurssit).
Lisätietoja: Suomi-Seura ry, Mariankatu 8, 00170 Helsinki, puh. +358-9-684 1210, info@suomi-seura.fi.

Anna Suomi-Seuran jäsenyys lahjaksi

Muistathan, että Suomi-Seura ry:n jäsenyys on hyvä lahja: jäsenlehden Suomen Sillan lisäksi jäsenet saavat alennuksia koulutuksistamme, oppaistamme, Tuotevälityksen tuotteista ja lukuisista liikkeistä Suomessa. Jäsenmaksulla tuet työtämme ulkosuomalaisten etujen edistäjänä.

Ilmoittakaa tapahtumistanne Suomi-Seuran Internet-sivulla

Suomi-Seuran Internet-sivujen keskustelupalstalla on ”tapahtumia ulkomailla” -sivut osoitteessa
www.suomi-seura.fi > klikkaa ”keskustelut”. Siellä yhdistykset, yhteisöt ja järjestöt voivat ilmoittaa tietoja tapahtumistaan ja kyseisellä alueella järjestettävistä ulkosuomalaistilaisuuksista.
Lähettäkää tiedot tapahtumistanne Suomi-Seuran toimistoon (info@suomi-seura.fi), niin laitamme ne sivulle nähtäviksi.
Aktiivisuudesta on hyötyä kaikille alueen ulkosuomalaisille ja suomalaismatkailijoille sekä muille suomalaisasioista kiinnostuneille.

Suomi-Seura ja USP ovat Facebookissa

Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat nyt myös Facebookissa. Tervetuloa faneiksemme ja saamaan tiedotteitamme myös sitä kautta!

Hyvässä seurassa jo 83 vuotta: Suomi-Seura ry vuodesta 1927

Muistathan, että Suomi-Seuran jäsenenä tuet arvokasta työtämme ulkosuomalaisten asioiden ajajana Suomessa. Jäsenmaksullasi saat lisäksi neuvontayksikkömme palvelut, alennuksia erilaisten tuotteiden ja palvelujen hinnoista, yhteistyöjuristiemme ilmaisen puolen tunnin konsultoinnin ja alennuksen mahdollisista toimeksiannoista, yhteyden muihin ulkosuomalaisjärjestöihin sekä Suomen Silta -lehden kuudesti vuodessa.

Ei kommentteja: