29.11.2008

Vanhanaikaisia perinteitä...

Jouluun ei ole enää montakaan yötä, lapsille nukuttavia öitä on ihan liikaa ja meille aikuisille ihan liian vähän – taas ovat lahjaostokset jääneet viime tinkaan! Seuran perinteinen joulujuhla kokoaa Elsassin suomalaisia yhteen lauantaina 13. joulukuuta 2008. Vaikka vuoden aikana ei kaikkia jäseniä tapaakaan, niin viimeistään joulujuhlassa on seuramme lähes kokonaisuudessaan paikalla. Se lienee hetki vuodesta, jolloin ulkosuomalaisuutemme tulee vahvimmin esille. Juhla on perinteinen, vanhanaikainenkin kuulemma, mutta siitä huolimatta suosio jatkuu. Ja tuosta vanhanaikaisuudesta juuri, eivätkö kaikki iankaikkiset perinteet olekin juuri vanhanaikaisia?

Joulu on ainakin omissa muistoissani ollut aina samanlainen, vuodesta toiseen. Vuosia ei erota toisistaan: joulurauhanjulistus, riisipuuro, saunavuoro, parempaa ylle, kinkut, laatikot ja rosollit, lahjat joko pukin jakamana tai ilman. Tästä kaavasta ei poikettu. Yritin joskus teininä repäistä - laitoin farkut jalkaan... En laittanut enää toiste. Mutta loppujen lopuksi, vain tämä malli tuntui siltä ainoalta oikealta. Kun tulee aika luoda omia perinteitä oman perheen kanssa, herääkin kysymys, että millainen se oikea joulu on. Suomalaisessa lapsiperheessä vuorotellaan mummoloissa ja muutaman vuoden päästä uskalletaan alkaa luoda niitä omia perinteitä.

Mutta entä kun toisena osapuolena onkin joku muu kuin suomalainen? ”Mitä, joka joulu muka samaa ruokaa? Tylsää...” Omien yhteisten tapojen löytäminen onkin jo mutkikkaampaa. Sisareni oli erästäkin aattoa viettämässä Strasbourgissa, kuulin ohimennen pätkän puhelinkeskustelusta, kun hän totesi, että ihan kivaa, mutta ei tämä kyllä oikealta joululta tunnu.

Jotta seuramme joulujuhla tuntuisi ”oikealta”, jatkamme hyväksi havaittua perinnettä, kannamme jokainen herkkumme yhteiseen nyyttäripöytään, laulamme joulupukille, jännitämme tombolavoittoja, ja ennen kaikkea vietämme jouluisen hetken muiden kiireidemme lomassa, nautimme yhteisestä ajasta ja valmistaudumme siihen vuoden tärkeimpään juhlaan.

Tunnelmallista joulunaikaa toivotellen,
Kirsi Lams

Ei kommentteja: