13.3.2009

Poimintoja Sutinoista

Sormenjäljet lisätään passeihin
Sormenjäljet lisätään passeihin ja jäljet rekisteröidään. Passilain muutos on tulossa voimaan tämän kevään aikana. EU edellyttää jäsenvaltioiden lisäävän sormenjäljet kansallisiin passeihin ja muihin matkustusasiakirjoihin viimeistään 28. kesäkuuta 2009. Passin siruun lisättävillä sormenjäljillä parannetaan passin turvallisuutta ja luodaan luotettavampi yhteys matkustusasiakirjan ja sen haltijan välille. . Sormenjäljet otetaan hakijoilta, jotka hakevat tavallista passia, Ahvenanmaan passia, väliaikaisia passeja, diplomaatti- ja virkapassia, merimiespassia, muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa. Passinhakijalta otettavat sormenjäljet talletetaan kansalliseen rekisteriin. Sekä passin siruun että kansalliseen rekisteriin talletettua sormenjälkeä saavat lähtökohtaisesti lukea vain passiviranomainen ja rajatarkastusviranomainen henkilön henkilöllisyyden varmistamiseksi passin hakemiseen ja rajatarkastukseen liittyvissä tilanteissa. Lisäksi poliisilla olisi yleisempi oikeus lukea sormenjäljet aina silloin, kun henkilön henkilöllisyyden selvittäminen poliisin toimenkuvassa sitä vaatii. Siruun lisättävät sormenjäljet on toinen Suomessa käyttöön otettava biometrinen tunniste. Digitaalinen kasvokuva sisällytettiin siruun vuonna 2006. Voimassa olevaa passia ei tarvitse uusia muutoksen takia, eikä sormenjälkiä lisätä jo käytössä oleviin passeihin.

Maahanmuutto kasvatti väkilukua
Suomen väkiluku oli tammikuun lopussa 5 327 748, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Kuun aikana väkiluku kasvoi 1 450 hengellä, kasvua oli 400 vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Suurin syy väestönlisäykseen oli jälleen maahanmuutto. Suomeen muutti tammikuussa 2 100 ihmistä, joita oli reilu tuhat enemmän kuin pois muuttaneita. Muuttoliike väheni kumpaankin suuntaan viime vuodesta, pois muuttaneiden osuus putosi suhteessa selvästi enemmän. Tammikuussa syntyi 5 050 lasta eli saman verran kuin viime vuoden tammikuussa. Kuolleiden määrä väheni 300:lla, luku oli vuosi sitten tammikuussa 4 650.

Maahanmuutto Suomeen jatkuu vilkkaana tänäkin vuonna, ennustaa Maahanmuuttovirasto. Viime vuonna työlupapäätöksiä tehtiin 6 877, joista vajaa tuhat oli kielteisiä. EU:n ulkopuolelta työskentely Suomessa on kiinnostanut etenkin venäläisiä, kiinalaisia ja intialaisia. EU-maista työnhakijoita tulee varsinkin Virosta, joskin EU-kansalaisten liikkumista ei tilastoida yhtä tarkasti kuin muiden muuttajien. Vauhdikkaimmin kasvava ulkomaalaisryhmä ovat opiskelijat. Myös turvapaikanhakijamäärät ovat kasvussa, ja määrien arvioidaan nousevan pysyvästi aiempaa korkeammiksi. Turvapaikkaa anovia on Maahanmuuttoviraston mukaan kaikista maahanmuuttajista noin neljännes.

Takuueläke tulee käyttöön vuonna 2011
Hallitus sitoutuu ottamaan käyttöön takuueläkkeen vuoden 2011 maaliskuun alusta. Takuueläkkeen rahoitukseen käytetään 111 miljoonaa euroa vuodessa.Takuueläkkeen voi saada ihminen, joka on pienituloinen tai jolla ei ole lainkaan tuloja elämänsä aikana. Takuueläkkeen summaksi on arvioitu 650 euroa kuussa. Nykyinen eläkejärjestelmä pysyy voimassa. Samalla kuitenkin taataan, että pienituloiset saavat tietyn tasoisen eläkkeen. Takuueläkkeen summaa ei ole vielä päätetty.

Ei kommentteja: